Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Władysława Szafera w Głubczycach



MEN WarszawaMRiRW WarszawaCDR BrwinówCKE WarszawaOKE WrocławKO Opole




Kontakt

[Rozmiar: 2451131 bajtów]
ZSCKR w Głubczycach
ul. Niepodległości 2, 48-100 Głubczyce
Sekretariat: tel./ fax: 077 485-30-11
Księgowość: tel. 077 485-28-85
adres e-mail: cku_zsr_glubczyce@wodip.opole.pl
Powrót do strony głównej
Szkoły wchodzące w skład
ZSCKR w Głubczycach
Technikum
w Głubczycach
[Rozmiar: 1273 bajtów]
Szkoła Policealna
w Głubczycach
[Rozmiar: 1273 bajtów]
Zasadnicza Szkoła Zawodowa
w Głubczycach

Aktualności

Sekretariat

Dyrekcja

Nauczyciele

Administracja

Przetargi i ogłoszenia

Zapytania ofertowe

Internat

Biblioteka

Pedagog szkolny

Rada Rodziców

Samorząd Szkolny

Zespół d/s przeciwdziałania agresji w szkole

Statut szkoły


Historia szkoły

Patron

Osiągnięcia

Galeria "Rolniczaka"

Absolwenci


Szkolny Doradca Zawodowy

Bank Doradztwa Zawodowego

Niezbędnik gimnazjalisty

Pobierz dokument


Organizacja roku szkolnego

Plan lekcji

Praktyki

Stypendia

Informacje o klasach

Materiały egzaminacyjne
i informacje z poszczególnych przedmiotów

Dla maturzystów

Konkursy

Koła zainteresowań

Sport


Organizacja roku szkolnego

Informacje

Awans zawodowy

Matury

Egzamin z przygotowania zawodowego

Przydatne linki


Plan zjazdów

Terminy egzaminów

Informacje


Informacje


Informacje


Liceum Ogólnokształcące
dla Dorosłych


Starostwo Powiatowe

Urząd Miejski

Zespół Szkół Mechanicznych

Zespół Szkół Ogólnokształcących


Zobacz


[Rozmiar: 23174 bajtów]

bip

bip


[Rozmiar: 542052 bajtów]

[Rozmiar: 23174 bajtów]

[Rozmiar: 17242 bajtów]

Baza dydaktyczna


[Rozmiar: 1296298 bajtów]

[Rozmiar: 1501442 bajtów]

[Rozmiar: 1459267 bajtów]

[Rozmiar: 1304651 bajtów]

[Rozmiar: 795291 bajtów]

[Rozmiar: 1476314 bajtów]

[Rozmiar: 1334195 bajtów]

[Rozmiar: 1471672 bajtów]

[Rozmiar: 336549 bajtów]

[Rozmiar: 1386967 bajtów]

[Rozmiar: 1440813 bajtów]

73 rocznica ludobójstwa na Kresach

[Rozmiar: 18431 bajtów] 11 lipca mija 73 rocznica tzw. „krwawej niedzieli”. W 1943 r. nacjonaliści z OUN-UPA wraz z pro-banderowską ludnością ukraińską wymordowali kilka tysięcy Polaków – mieszkańców Wołynia. 11 i 12 lipca UPA dokonała skoordynowanego ataku na ludność polską w ponad 100 miejscowościach w powiatach włodzimierskim, horochowskim, kowelskim oraz łuckim, wykorzystując fakt gromadzenia się w niedzielę ludzi w kościołach. Doszło do bestialskich mordów w świątyniach m.in. w Porycku (dziś Pawliwka) i Kisielinie. Tysiące zabudowań i kilkadziesiąt kościołów katolickich na Wołyniu zostało splądrowanych i spalonych.
„Rzeź wołyńska” jest również symbolem ludobójstwa obywateli narodowości polskiej jakie miało miejsce na terenie Wołynia i Małopolski Wschodniej w latach 1943-1947. Badacze szacują, że w tych latach nacjonaliści ukraińscy wymordowali nie mniej jak 130 tys. Polaków oraz obywateli innych narodowości (m.in.: Żydów, Ormian, Czechów, Ukraińców i Rosjan).
Z tej okazji głubczyccy Kresowianie uczcili pamięć pomordowanych pod pomnikiem ofiar ludobójstwa. Wśród przedstawicieli władz miejskich, lokalnych instytucji i środowisk kombatanckich w uroczystościach brał udział także dyrektor naszej szkoły Bogusław Chochowski, kierownik Arkadiusz Orłowski oraz poczet sztandarowy ZSCKR.
Pod pomnikiem kapelan Kresowian ks. Adam Szubka przypomniał zebranym o tragizmie rodzin polskich na Kresach i prosił o modlitwę za pomordowanych, a pan Zygmunt Kosowski wyrecytował piękny wiersz o Wołyniu. Następnie zebrane delegacje złożyły kwiaty i zapaliły znicze pod pomnikiem.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











CzytaMY!

[Rozmiar: 18431 bajtów] 10 czerwca 2016r. uczniowie naszej szkoły przystąpili do ogólnopolskiej akcji upowszechniającej czytelnictwo – zwłaszcza wśród młodych ludzi. Akcja została zorganizowana przez czasopismo „Biblioteka w Szkole”, a towarzyszyło jej hasło „Jak nie czytam, jak czytam!”
Nasza akcja, promująca wartość czytania, składała się z dwóch części. Pierwszą był konkurs fotograficzny pod hasłem „Ja tu czytam”, przeprowadzony na facebooku. Laureatkami zostały: Paulina Drążęk, Klaudia Baszak i Ewelina Wioska, specjalne wyróżnienia otrzymały: Nicola Junka (największa liczba głosów, ale niestety jako absolwentce przyznano nagrodę pozaregulaminową) i pani Justyna Zielińska – jako jedyna spośród nauczycieli zdecydowała się wziąć udział w konkursie. Laureatki otrzymały w nagrodę powieści współczesnych autorów.
Już w środę w szkole, na drzwiach poszczególnych pracowni pojawiły się cytaty z literatury, które pozwoliły również zastanowić się nad wartością czytania i książek, ale też miały zaintrygować i pokazać, że książki nie muszą być nudne. Można było przeczytać między innymi takie fragmenty:
Kiedy łamiesz zasady, łam je mocno i na dobre. (Terry Pratchett – Trzy wiedźmy) Kto szuka, ten najczęściej coś znajduje, niestety czasem zgoła nie to, czego mu potrzeba. (John Ronald Reuel Tolkien – Hobbit, czyli tam i z powrotem) O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki. (Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie) Inne proszę odnaleźć samodzielnie!
Na piątek, na godzinę 10.40 w auli szkoły, zaplanowane zostało spotkanie wszystkich uczniów ze słowem pisanym (a raczej czytanym). Wprowadził wszystkich w odpowiedni nastrój pan Arkadiusz Orłowski, czytając fragmenty „Epilogu” „Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza, następnie uczniowie przygotowali fragmenty swoich ulubionych książek (lub takich, które ich w jakiś sposób poruszyły czy zaintrygowały) i odczytali je głośno na forum szkoły. Najlepsze wystąpienia również zostały nagrodzone drobnymi upominkami (tym razem były to ręcznie robione zakładki do książek). Najbardziej podobały się fragmenty przygotowane przez Mikołaja Beresteckiego, Klaudię Baszak i Paulinę Drążek. Na zakończenie ksiądz Andrzej Przybyła przeczytał fragment „Wiedźmina” A. Sapkowskiego.
Organizatorem imprezy i sponsorem części nagród była pani Renata Korus. Szczególne podziękowania należą się pani Janinie Źrebiec za zdopingowanie uczniów do głośnego czytania, panu Rafałowi Zwaryczowi za nagłośnienie, panu Arkadiuszowi Orłowskiemu za piękne wprowadzenie oraz dbanie o stronę techniczną przedsięwzięcia (a także za zdjęcia), Dominice Błach za dokumentację fotograficzną.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 31029 bajtów]





















Szkolenie KCER i OZHB

[Rozmiar: 18431 bajtów] W dniu 2 czerwca 2016 r. uczniowie technikum o kierunku rolniczym uczestniczyli w szkoleniu "ABC… nawożenia". Szkolenie przeprowadziła dr inż. Izabela Lubbe z Krajowego Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie oraz Pan Igor Ostrowski - trener programu "Tropiciele Mitów". Przedstawiono znaczenie nawożenia roślin, które jest niezbędnym elementem współczesnego rolnictwa. Zwiększanie zawartości składników pokarmowych w glebie, poprawienie właściwości chemicznych i fizycznych gleby znacząco wpływa na wielkość plonów. W celu uzupełnienia występujących często niedoborów składników pokarmowych w glebie, stosuje się nawożenie nawozami mineralnymi.Na kolejnym spotkaniu w tym dniu, Okręgowy Związek Hodowców Bydła w Opolu z panią dyrektor mgr inż. Teresą Kurowską przeprowadził szkolenie „ Znaczenie wystaw w hodowli bydła mlecznego”. Zapoznano uczniów z organizacją wystawy, przygotowaniem zwierząt do wystawy, regulaminem wg którego prowadzona jest wycena bydła. Dyrektor Biura OZHB w Opolu, także organizator Śląskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Kamieniu Śląskim zaproponował udział w wystawie 6-8 uczniów wraz z opiekunem. Uczniowie wykonywać będą prace organizacyjno-porządkowe, zapoznają się z organizacją wystawy. Organizator zapewnił na wystawie miejsce na promocję szkoły. Opolagra w Kamieniu Śląskim odbędzie się w dniach od 10 – 12.06.2016r. opiekunem uczniów będzie mgr inż. Aneta Dudasz – Jakubczyńska.

Kierownik Praktycznej Nauki Zawodu
mgr inż. Zofia Bancala


[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










Lekcja obywatelska w UW w Opolu

[Rozmiar: 18431 bajtów] 26 kwietnia 2016 r. grupa naszych uczniów wraz z opiekunami Justyną Zielińską i Andrzejem Korczyńskim udała się do Opolskiego Urzędu Wojewódzkiego na lekcję obywatelską. Celem tych zajęć było promowanie wychowania obywatelskiego, poprzez upowszechnianie wiedzy o prawach człowieka, ich ochronie, mniejszościach narodowych i etnicznych oraz tolerancji. Lekcja miała charakter interaktywnych warsztatów.
Mieliśmy też możliwość zwiedzenia Centrum Zarządzania Kryzysowego oraz piwnic UW, w których mieszczą się bardzo ciekawe ekspozycje. Następnie zwiedziliśmy Wieżę Piastowską.
Podczas tego wyjazdu nasza grupa miała też rzadką możliwość spotkania z panem Wojewodą Adrianem Czubakiem, który zaprosił nas na spotkanie do swojego gabinetu i opowiedział nam o swojej pracy. Pani Violetta Porowska - Wicewojewoda, przyjęła nas w Złotej Sali wraz z Dyrektorem Gabinetu Wojewody Opolskiego panem Jerzym Naszkiewiczem i wspólnie opowiedzieli nam o specyfice pracy w tym miejscu.
Spotkanie było bardzo owocne, a nasza grupa bardzo mile przyjęta – za co bardzo dziękujemy.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]









[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]









[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]









[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]









[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]















XIV MKWF "Życie i osiągnięcia Enrico Fermiego"

[Rozmiar: 18431 bajtów] W dniu 22 marca 2016 r. w auli ZSCKR w Głubczycach odbył się finał XIV Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy z Fizyki pt. „Życie i osiągnięcia Enrico Fermiego”. Konkurs ten przed czternastu laty zorganizowały po raz pierwszy, nauczycielki Irena Waliduda (ZSCKR) i Anna Brągiel (ZSO). Celem było pokazanie fizyki w sposób inny, niż klasyczne testy i zadania rachunkowe, z wykorzystaniem humanistycznych i artystycznych zdolności uczniów. Corocznie sławimy innego fizyka, zgłębiając jego życie i osiągnięcia. Formuła konkursu, w związku z bardzo szybkim postępem technicznym (szczególnie w dziedzinie informatyki) oraz nietuzinkową wiedzą uczniów w dziedzinie nowych form przekazu, jest stale wzbogacana o nowe kategorie (prezentacje multimedialne, film).
W tym roku po raz pierwszy uczennica ZSCKR w Głubczycach Agata Rajtak przygotowała przepiękny film o bohaterze tegorocznego konkursu Enrico Fermim, co wpłynęło na wprowadzenie nowej kategorii „film”. Praca ta została zaprezentowana szerszej publiczności w trakcie finału konkursu pt. „Dzień Enrico Fermiego”, który odbył się w auli ZSCKR w Głubczycach.
Gospodarz konkursu dyr. ZSCKR w Głubczycach Pan Bogusław Chochowski witając zaproszonych gości oraz licznie przybyłą młodzież głubczyckich szkół ponadgimnazjalnych, przypomniał genezę powstania konkursu oraz nawiązał do tradycji obchodów poszczególnych finałów w ZSCKR w Głubczycach.
Wśród zaproszonych Gości byli dyrektorzy głubczyckich szkół ponadgimnazjalnych:
Tadeusz Eckert – dyr. ZSO, Ilona Klepacka – z-ca dyr. ZSM, Dorota Wierzba – z-ca dyr. ZSCKR, Zofia Bancala – kier. ds. praktyk ZSCKR oraz przedstawiciel Starostwa Powiatowego Tomasz Seń oraz redaktor „Głosu Głubczyc” Jan Wac i TV Pogranicze.
Uroczystość uświetnili swoją obecnością emerytowani nauczyciele fizyki: Maria Hołda, Agnieszka Topolska i Dorota Turniak.
Program artystyczny, przedstawiający epizody z życia Enrico Fermiego, przygotowali uczniowie klasy I A/R, na podstawie scenariusza napisanego przez uczennicę Marcelinę Kraszewską (kl. I A/R). W przerwie, pomiędzy poszczególnymi „scenkami” śpiewała Natala Górniak ( kl. III K/W), przy akompaniamencie Pawła Mirgi (kl. IV T/G) – gitara i Tomasza Mirgi (kl. III T) – klawisze. Nad całością programu artystycznego „czuwała” Pani Irena Waliduda.
Następnie goście, którzy uświetnili uroczystość swoim przybyciem wręczyli nagrody i dyplomy Laureatom Konkursu. Laureatami XIV Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy z Fizyki w poszczególnych kategoriach zostali:

I. Kategoria album:
Laura Chudy (ZSO) Im.,
Marcelina Kraszewska (ZSCKR) IIm.,
Natalia Kozłowska (ZSO) IIIm..

II. Kategoria kalendarium:
Kinga Olbrecht (ZSCKR) Im.,
Dawid Sobota (ZSM) IIm.,
Anna Hamerla (ZSO) IIIm.,

III. Kategoria portret:
Paulina Cieśla (ZSCKR) Im., Ewa Chruściel (ZSO) Im.,
Krzysztof Czach (ZSCKR) IIm., Karolina Halikowska (ZSM) IIm.,
Sławomir Marek (ZSO) IIIm., Śniatowski Dominik (ZSO) IIIm.,
Wyróżnieni: Marzena Linczewska (ZSCKR), Angelika Mateja (ZSO)

IV. Kategoria „test wiedzy”:
Mateusz Kinal (ZSO) Im.,
Klaudia Bociek (ZSO) IIm., Wojciech Bury (ZSO) IIm.,
Marcelina Kraszewska (ZSCKR) IIIm., Wioletta Nowak (ZSCKR) IIIm., Sebastian Moryl (ZSM) IIIm..

V. Kategoria prezentacja multimedialna:
Michał Waliduda (ZSO) Im.,
Bartosz Trynda (ZSO) IIm.,
Magdalena Sobczak (ZSO) IIIm., Tomasz Kownacki (ZSO) IIIm.,

VI. Kategoria film”
Agata Rajtak (ZSCKR) Im..

Organizatorami Konkursu były nauczycielki: Irena Waliduda (ZSCKR), Aldona Janiczek (ZSM), Agnieszka Śmiglewicz (ZSO), Ewa Trynda (ZSO) oraz Dorota Curyło (ZSCKR). Serdeczne podziękowania za wsparcie materialne składamy: Starostwu Powiatowemu w Głubczycach oraz firmom, „Galon” – Karol Galara, piekarnia „Kamilka” – Danuta i Adam Kamińscy, Biuro Obsługi Budownictwa „BUDOPROJEKT”.

Irena Waliduda

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 31029 bajtów]











Szkolenie AR i MR

[Rozmiar: 18431 bajtów] Dnia 31. 03. 2016 r. odbyło się szkolenie „ Modernizacja gospodarstw rolnych” zorganizowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dotyczyło ono modernizacji gospodarstw rolnych oraz zasad i warunków otrzymania pomocy w ramach poddziałania „ Wsparcie inwestycji w gospodarstwach rolnych” dla typu operacji „Modernizacja gospodarstw rolnych”. Przekazane zostały informacje przydatne przy ubieganiu się o pomoc, a także przebieg obsługi przez Agencję złożonego wniosku. Pomoc może być przyznana na operację:
- rozwój produkcji prosiąt,
- rozwój produkcji mleka krowiego,
- rozwój produkcji bydła mięsnego,
- inne operacje związane z racjonalizacją technologii produkcji, wprowadzeniem innowacji, zwiększaniem skali produkcji, poprawą jakości produkcji itp.
Udział w szkoleniu brały klasy w zawodzie:
- technik rolnik,
- technik agrobiznesu.
Szkolenie prowadziła pani Jolanta Bińczycka - naczelnik Opolskiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W szkoleniu uczestniczyli przedstawiciele Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Głubczycach wraz z kierownikiem Damianem Bosowskim.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Kierownik Praktycznej Nauki Zawodu
mgr inż. Zofia Bancala


Kulinarne warsztaty wielkanocne

[Rozmiar: 18431 bajtów] W dniu 16.03.2016 r. w ZSCKR w Głubczycach odbyły się warsztaty kulinarne sponsorowane przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie oraz Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. Tematem przewodnim było mięso z kurczaka. Celem konkursu była popularyzacja potraw wielkanocnych z użyciem mięsa kurczaka oraz kultywowanie tradycji regionalnych. Warsztaty były zorganizowane dla młodzieży ZSCKR w Głubczycach i ZSR w Prudniku.
W trakcie pierwszej części warsztatów, którą prowadził pan Jacek Hajzyk, szef kuchni w restauracji „Niebo w gębie”, młodzież uczyła się rozbierania kurczaka na części, luzowała udka z kurczaka oraz oglądała pokaz przygotowywanego dania głównego - piersi z kurczaka faszerowanej suszonymi pomidorami i mozarellą na pieczonych ziemniakach z sałatką z zielonego ogórka i miodu. Następnie uczniowie klas II i III G w grupach 4-osobowych samodzielnie wykonywali dwa dania główne oraz zupę z powierzonych składników – były to cordon bleu z piersi kurczaka, wybrane dania z poszcególnych części kurczaka oraz zupa – miedzy innymi z soczewicy. Na koniec prowadzący ocenił wykonane dania.
W drugiej części warsztatów, prowadzonej przez Grzegorza Karnydała, młodzież przygotowała i dekorowała „zimną płytę”, a następnie ozdabiała stół z elementami wielkanocnymi. Warsztaty zakończyły się prezentacją potraw oraz rozstrzygnięciem konkursu na wielkanocną potrawę z kurczaka. Konkurs wygrała Sabina Bieniaszewska z III G, III miejsce zajęła Aneta Rudzńska z III G, a IV przypadło Monice Bażowskiej z II G. Uczniowie z Prudnika zajęli II, V i VI miejsce.
Organizatorami imprezy z ramienia szkoły były: mgr inż. Elżbieta Juszczak, mgr inż. Ewa Wysocka i mgr inż. Zofia Bancala. Dzięki warsztatom prowadzonym przez szefów kuchni uczniowie nabywają nowej wiedzy i umiejętności, a towarzyszące im konkursy pozwalają tę wiedzę wykorzystać w praktyce. Rywalizacja między uczniami z różnych szkół dodatkowo mobilizuje, by pokazać się z jak najlepszej strony. Sukcesy naszych wychowanków w różnych konkursach gastronomicznych o zasięgu wojewódzkim pokazują, jak wiele można się w ZSCKR nauczyć.

E. Juszczak

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 31029 bajtów]






















[Rozmiar: 31029 bajtów]























Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

[Rozmiar: 18431 bajtów] Obchody Dni Pamięci Żołnierzy Wyklętych rozpoczęły się mszą św. w intencji Żołnierzy Wyklętych w kościele pw. N.N.M.P. w Głubczycach o godzinie 11.00.
Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych „Tropem Wilczym” rozpoczął się 28 02.2016 o godzinie 12.15. Trasa: Głubczyce – Królowe. Przed startem uczestnicy biegu zapoznali się z wystawą „Ostatni obrońcy Kresów Wschodnich” w parku miejskim przy skrzyżowaniu ulic Parkowej i Niepodległości. W biegu udział wzięło wielu mieszkańców miasta i powiatu głubczyckiego. W śród zawodników był pan Marian Markiewicz, Żołnierz Niezłomny, który przed startem opowiedział uczestnikom biegu i zebranym swoje partyzanckie przeżycia, co podkreśliło rangę święta. Oprócz Naszego bohatera w biegu udział wzięli pani dyrektor Dorota Wierzba z mężem, oraz nauczyciele Ireneusz Węgrzyn, Arkadiusz Witek, który przebiegł trasę tam i z powrotem (brawo piękny przykład).
Obchody Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych 01.03. 2016, odbyły się, w auli internatu Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach. Głównym prelegentem był pan Piotr Świerczyński, członek Stowarzyszenia Solidarni 2010, reżyser amator, działacz społeczny i pasjonat historii Żołnierzy Wyklętych, który dokładnie przybliżył dramatyczne losy Żołnierzy Wyklętych, którzy nie mogli pogodzić się z narzucaniem ustroju sowieckiego w swojej ojczyźnie.
Tradycyjnie, na wysokim poziomie, piękne utwory o tematyce wojennej wykonała, Nasza artystka, Natalia Górniak, do muzyki Pawła i Tomasza Mirgów.
W trakcie i po głównych obchodach Święta Żołnierzy Wyklętych zainteresowani zapoznawali się z wystawą o ruchu oporu w czasie II wojny światowej na Kresach Wschodnich II Rzeczpospolitej pt. „Polskie Podziemie Zbrojne na Kresach po 1944 roku”.
Wielkie podziękowania za pomoc i współpracę składam Piotrowi Świerczyńskiemu. Członkom Stowarzyszenia Wspólnota Kresowa: Panu dyrektorowi Bogusławowi Chochowskiemu, koleżankom Elżbiecie Juszczak, Renacie Korus. Stowarzyszeniu Biegaczy „Marysieńka”: kolegom Ireneuszowi Węgrzynowi, Wiesławowi Janickiemu. Harcerzom Rzeczypospolitej, oraz wszystkim, którzy przyczynili się do tak wspaniałego upamiętnienia Narodowego Dnia Żołnierzy Wyklętych.

Cześ i chwała bohaterom!

Andrzej Korczyński

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 31029 bajtów]















Warsztaty ARR w Opolu

[Rozmiar: 18431 bajtów] W dobie dzisiejszych czasów współpraca na wielu szczeblach, z różnymi instytucjami jest istotnym czynnikiem niezbędnym do funkcjonowania każdej jednostki. Nasza szkoła od kilku lat podtrzymuje współpracę z ARR Oddziałem Terenowym w Opolu. Dlatego tradycyjnie już pani Iwona Antosz zorganizowała w dniu 23 lutego 2016 roku na terenie ZSCKR w Głubczycach warsztaty. Z naszej szkoły w spotkaniu wzięły udział klasy rolnicze. Pracownicy ARR Opole poinformowali o wprowadzonych w bieżącym roku zmianach we wnioskach, które są składane do ARR Opole przez rolników i producentów rolnych. W dalszej kolejności uczniowie pod nadzorem pracowników ARR wypełniali wnioski.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Szkolenie AR i MR

[Rozmiar: 18431 bajtów] W związku z planowanym w miesiącu marcu naborem wniosków w pod działaniu „ Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników”. W dniu 19 lutego 2016r. odbyło się spotkanie szkoleniowo – informacyjne dla wszystkich klas w zawodzie technik rolnik, technik agrobiznesu. Szkolenie przeprowadzili pracownicy Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Głubczycach typ operacji „Premie dla młodych rolników”.

Zofia Bancala

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Kolejna dyplomowana ekipa rolników

[Rozmiar: 18431 bajtów] W naszej szkole podczas sesji zimowej 2016 roku, do egzaminu z CKE przystąpiło 19 uczniów z klasy III A/R w kwalifikacji rolnik. Egzamin przeprowadzono na terenie Centrum Dydaktycznego w Bogdanowicach. Wszyscy podopieczni pani Iwony Antosz, w strojach roboczych, po wcześniejszym instruktażu stanowiskowym i szkoleniu Bhp, P-poż, zmagali się z zadaniem, które głównie polegało na przygotowaniu stanowiska dla opasu. W kolejnym etapie zadania zdający musieli przygotować trzyskładnikową śrutę oraz sianokiszonkę dla swojego podopiecznego zwierzęcia. Trzymamy kciuki za pozytywne wyniki, które ujawnią się w ostatnich dniach marca 2016 roku.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]

















Żywa Szopka

[Rozmiar: 18431 bajtów] Już od ośmiu lat na dziedzińcu internatu ZSCKR w Głubczycach organizowana jest „Żywa Szopka”. W tym roku uroczystego otwarcia dokonali wicewojewoda Violetta Porowska, dyrektor „Rolniczaka” Bogusław Chochowski i doradca wojewody Jerzy Naszkiewicz przy udziale uczniów i nauczycieli ZSCKR oraz dzieci ze szkół podstawowych i przedszkoli. Podczas trzydniowej imprezy mieszkańcy Głubczyc i okolic mogli zobaczyć specjalnie przygotowany przez młodzież i dzieci program artystyczny. Budową szopki i całodobową opieką nad zwierzętami zajęli się uczniowie klasy I Technikum Rolniczego oraz Technikum Architektury Krajobrazu. W piątek klasa I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Technologii Żywności pod kierunkiem Wojciecha Źrebca przedstawiła Jasełka nawiązując do tradycji bożonarodzeniowych. Kolędy śpiewała Natalia Górniak przy akompaniamencie Tomasza i Pawła Mirgów. Natomiast wieczorem, w strugach deszczu, harcerze ze Związku Harcerstwa Polskiego pod opieką druha Ryszarda Kańtocha przekazali nam światełko betlejemskie. W uroczystości wziął udział ks. proboszcz Michał Ślęczek. W sobotę Wiesław Janicki i harcerze z Związku Harcerstwa Rzeczpospolitej śpiewali kolędy i pastorałki, po których swój spektakl obrzędowo-kolędowy ,,Herody” w reżyserii Marii Farasiewicz przedstawił Teatr „Tradycja” z ZSM z Głubczyc. W niedzielę szkoła nasza gościła młodzież z Kietrza, która zaprezentowała spektakl przygotowany pod kierunkiem ks. Leszka Ryguckiego. Organizatorami tegorocznej szopki byli: Elżbieta Rak, Dorota Curyło, Aneta i Jacek Jakubczyńscy, Irena Dacyk, Izabela Korowiecka oraz uczniowie ZSCKR, wśród których na szczególne wyróżnienie zasłużyli Krzysztof Biczak i Mateusz Kubla. Organizatorzy dołączają życzenia zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz sukcesów w nadchodzącym 2016 roku wszystkim pracownikom szkoły, uczniom i ich rodzinom.

Halina Szydłowska

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Konkurs kulinarny w Brzegu

[Rozmiar: 18431 bajtów] Sukcesem uczniów naszej szkoły zakończył się konkurs kulinarny pt. „ Kurczak w domu i szkole nie tylko w rosole” organizowany przez Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie i Krajową Federacje Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. W dniu 17.12.2015 r. w Brzegu, w oddziale Pułku Saperów odbyła się Biesiada Wigilijna, podczas której został rozstrzygnięty konkurs na potrawy z drobiu. Rywalizacja odbywała się w dwóch kategoriach: „Pierś z kurczaka na świątecznym stole” i „ Podroby z kurczaka w świątecznej odsłonie”. Krzesimir Junka zdobył II miejsce, wykonał „Świąteczny zawijaniec drobiowy”, który podał z sosem żurawinowym. Zawinął pierś z kurczaka z żurawiną i morelą, a następnie obtoczył mięsem mielonym drobiowym i upiekł. Natomiast Dawid Bernacki startował w drugiej kategorii. Wykonał „Świąteczną wątróbkę z sosem chrzanowo-jabłkowym” i otrzymał I miejsce w swojej kategorii. Dawid połączył wątróbkę z rodzynkami, jabłkiem i pomarańczą z odrobiną miodu. Obaj panowie są uczniami klasy II G i byli przygotowywani do konkursu przez mgr inż. Elżbietę Juszczak. W Biesiadzie uczestniczył także dyr. Bogusław Chochowski i kierownik kształcenia praktycznego Zofia Bancala oraz uczniowie klasy I G i II G.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Warsztaty kuchni tajskiej i japońskiej

[Rozmiar: 18431 bajtów] W dniach 8-9 grudnia 2015 r. w Warszawie odbyły się „Warsztaty kulinarne z kuchni tajskiej i japońskiej” organizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie we współpracy z Instytutem Sztuki Kulinarnej w Warszawie. W spotkaniach udział wzięła mgr inż. Elżbieta Juszczak.
Celem warsztatów było:
- zdobycie praktycznych umiejętności sporządzania potraw typowych dla kuchni tajskiej i japońskiej.
- poznanie specyfiki kuchni tajskiej i japońskiej, oraz jej wpływu na zdrowie i długość życia współczesnego człowieka.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Turniej gastronomiczny w Prudniku

[Rozmiar: 18431 bajtów] 3 grudnia 2015 r. w Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku odbył się konkurs kulinarny. Organizatorem konkursu była Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj w Toruniu oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Spotkanie miało na celu promocję potraw z drobiu, nabywanie umiejętności przygotowania dań z różnych elementów tuszy drobiowej i miodu oraz rozwijanie kreatywności w ich serwowaniu. Przewodniczącym jury był Waldemar Załuski.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice kl. II G Agata Bienias i Joanna Dziki z opiekunem Elżbietą Juszczak. Konkurs został przeprowadzony na zasadach „Black Box”. Dziewczyny wylosowały: podudzia z kurczaka, boczek. seler naciowy, grejpfruta, soję, marchew i jabłko. Mogły dobrać ze stanowiska roboczego dodatki. Po krótkiej jednorazowej konsultacji z opiekunem wykonały: kurczaka z boczkiem w zalewie musztardowo-miodowej, puree z soi i ziół, duszonego selera naciowego oraz surówkę z marchwi i jabłka.
Nasze uczennice zajęły II miejsce. Gratulacje!!!

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











"Kuchenne inspiracje studentów"

[Rozmiar: 18431 bajtów] 1 i 3 grudnia 2015 r. OT ARR w Opolu zaprosił uczniów naszej szkoły na seminaria pt. „Kuchenne inspiracje studentów”. W spotkaniach, które odbyły się w pracowniach Politechniki Opolskiej, uczestniczyły klasy II G i III G z opiekunami Elżbietą Juszczak i Ewą Wysocką. Podczas wykładu młodzież poszerzyła swoje wiadomości na temat składników pokarmowych oraz ich zapotrzebowania w żywieniu człowieka.
Oprócz wykładów młodzież uczestniczyła w warsztatach, na których zaproponowano wykonanie dań z drobiu i ryb z różnymi dodatkami warzywnymi i skrobiowymi przy zastosowaniu zróżnicowanych technik kulinarnych.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











"Od pola do stołu"

[Rozmiar: 18431 bajtów] 26-27 listopada 2015 r. w naszej szkole po raz kolejny odbyło się seminarium „Od pola do stołu”. Współorganizatorem imprezy była ARR oddział terenowy w Opolu. Celem organizacji seminarium było podniesienie wiedzy i doświadczenia młodzieży na temat prawidłowego żywienia, zasad komponowania diety i samodzielnego sporządzania dań. W auli szkoły odbyły się wykłady na temat zdrowej żywności i prawidłowych nawyków żywieniowych. Do przedstawienia zagadnień zaproszono przedstawicieli Opolskiego Oddziału KRUS oraz OSM w Głubczycach. Równocześnie w pracowni gastronomicznej odbyły się konkursy w dwóch kategoriach: pt. „Potrawy z mięsa” i „Ryby są ok.”. Uczniowie klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych wykonywali z powierzonych surowców różnorodne potrawy, które następnie prezentowali komisji konkursowej. Zwycięzcami konkursu „Potrawy z mięsa” zostały: Dominika Kozibroda i Patrycja Herbut z kl. III G , II miejsce zajęły Ilona Raczyńska i Małgorzata Zimorska z kl. II G, a III miejsce przypadło Sarze Dryndzie i Natalii Bawełek z III G. Natomiast w konkursie „Ryby są ok.” zwyciężyły Monika Bażowska i Joanna Dziki z II G, II miejsce zajęły Aleksandra Fuks i Sabina Bieniaszewska z III G, III miejsce przypadło Katarzynie Łyżnik i Mikołajowi Beresteckiemu. Dyrektor OT ARR w Opolu Agnieszka Zagola wręczyła laureatom nagrody- sprzęt AGD. Dyrektor naszej szkoły Bogusław Chochowski podsumowując spotkanie podkreślił, że taka forma zajęć dla młodzieży, jest doskonałą okazją do zapoznania się ze sposobem przyrządzania potraw tradycyjnych i nowoczesnych. Opiekunami i organizatorami konkursów były Elżbieta Juszczak, Ewa Wysocka , Iwona Antosz.

Laureci konkursu kulinarnego w kategorii „Potrawy z mięsa”

I miejsce: Herbut Patrycja i Kozibroda Dominika kl. III G „Strogonow z karczku”;

[Rozmiar: 35040 bajtów]










II miejsce: Raczyńska Ilona i Zimorska Małgorzata kl. II G „Roladki”

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










III miejsce: Bawełek Natalia i Drynda Sara kl. III G „Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami”

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










Wyróżnienie: Florek Agata i Mirga Elżbieta III G

[Rozmiar: 35040 bajtów]










Laureaci w kategorii „Potrawa z ryb – Ryba jest OK.”

I miejsce: Bażowska Monika I Dziki Joanna kl. II G „Pstrąg w ziołach”

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










II miejsce: Bieniaszewska Sabina i Fuks Aleksandra „Roladki z pstrąga”

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










III miejsce: Berestecki Mikołaj i Łyżnik Katarzyna kl. I G „Pasta z makreli i kuleczki rybne”

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










Fotorelacja z imprezy

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Dzień Niepodległości

[Rozmiar: 18431 bajtów] 10 listopada 2015 r. odbył się apel z okazji 97 rocznicy Odzyskania Niepodległości przez Polskę. Apel ten przygotowała klasa II K/T wraz z wychowawcą panią Justyną Zielińską.




[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Warsztaty "Owoce i warzywa w szkole"

[Rozmiar: 18431 bajtów] W dniu 28 października 2015 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty pt „Owoce i warzywa w szkole”. W tym dniu w pracowni gastronomicznej zagościły polskie owoce i warzywa, z których uczniowie sporządzali różnorodne potrawy i wypieki. W trakcie warsztatów powstały smaczne tarty ze śliwkami i jabłkami, bułeczki z gruszkami, szarlotki i faszerowane jabłka.
Na drugi dzień został zorganizowany konkurs pt „Zaczarowane bułeczki”. W dwuosobowych zespołach uczniowie wypiekali bułeczki ze szpinakiem, kiszoną kapustą, pieczarkami, łososiem, zieloną pietruszką, ziołami i suszonymi pomidorami. Do konkursu zgłosiło się 22 zespoły, wszystkie prace były na wysokim poziomie i dlatego komisja konkursowa miała trudny wybór. Ostatecznie po burzliwych obradach I miejsce zdobyły bułeczki ziołowe, II – chrupiące świnki, a III sakiewki ze szpinakiem. Dodatkową atrakcją wydarzenia był zdrowy poczęstunek przygotowany przez uczniów dla wszystkich zaproszonych gości oraz degustacja konkursowych wyrobów. Pani Agnieszka Zagola, Dyrektor OT ARR w Opolu, Natalia Mitręga Dyrektor BZWBK Oddział w Głubczycach wraz z Dyrektorem Zespołu Panem Bogusławem Chochowskim wręczała nagrody zwycięzcom Konkursu.
Warsztaty zostały zorganizowane dzięki wsparciu ARR w Opolu. Opiekunami konkursu były panie E. Juszczak, E. Wysocka i I. Antosz. Wszystkim uczestnikom gratulujemy i dziękujemy za udział w konkursie.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










OWiUR - eliminacje szkolne

[Rozmiar: 18431 bajtów] Dnia 23.10.2015r. odbyła się XL edycja Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w następujących blokach tematycznych:

- produkcja roślinna
- produkcja zwierzęca
- mechanizacja rolnictwa
- agrobiznes
- gastronomia
- technologia żywności
- architektura krajobrazu

Komitet Szkolny OWiUR
mgr inż. Zofia Bancala - przewodnicząca
mgr inż. Elżbieta Juszczak
mgr inż. Ewa Wysocka
mgr inż. Dorota Curyło
inż. Jacek Jakubczyński
mgr inż. Izabela Korowiecka
dr inż. Iwona Antosz
mgr Mariola Tomis
mgr Ewelina Kosler
mgr Grzegorz Kosiorowski

Komitet Szkolny OWiUR po analizie testów i części praktycznej wybrał laureatów z poszczególnych bloków tematycznych.

Produkcja zwierzęca
Czarny Bartłomiej kl. IV R
Zygmunt Dawid kl. III R
Mechanizacja rolnictwa
Kozołubski Krzysztof kl. IV R
Produkcja roślinna
Lasak Łukasz kl. III A
Agrobiznes
Piróg Żaneta kl. III A
Ochowicz Aleksandra kl. III A
Ziółkowski Michał kl. III A
Gastronomia
Paluch Anna kl. III G
Bienias Agata kl. II G
Architektura krajobrazu
Junka Nicola kl. IV K
Piwek Dominika kl. IV K
Technologia żywności
Mielnik Anna kl. III T
Podgórska Paulina kl. III T

Rywalizacja odbywała się w siedmiu blokach tematycznych: produkcja roślinna, produkcja zwierzęca, mechanizacja rolnictwa, agrobiznes, architektura krajobrazu, technologia żywności oraz gastronomia. Poziom zmagań był bardzo wyrównany. Komitet Okręgowy Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych przy Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zakwalifikuje uczestników na eliminacje okręgowe, które odbędą się 22-23 kwietnia 2016 r. Gratuluję najlepszym uczniom i życzę powodzenia podczas eliminacji okręgowych i centralnych XL OW i UR.

Kierownik Praktycznej Nauki Zawodu
mgr inż. Zofia Bancala


[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Dzień Edukacji Narodowej

[Rozmiar: 18431 bajtów] 14.10. 2015 r. w Starym Lubiejewie w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie odbyła się uroczystość z okazji Dnia Edukacji Narodowej dla wszystkich szkół, dla których organem prowadzącym jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W wydarzeniu, będącym świętem wszystkich nauczycieli i pracowników oświaty, uczestniczył podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk, który wszystkim jego uczestnikom złożył serdeczne życzenia oraz wyrazy uznania za trud i pracę, jaki wkładany jest każdego dnia w wychowywanie młodego pokolenia. Naszą szkołę reprezentowali pani Elżbieta Juszczak i pan Arkadiusz Orłowski. Podczas uroczystości wręczone zostały nagrody i odznaczenia - Medal Komisji Edukacji Narodowej otrzymała Elżbieta Juszczak.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Kolejny egzamin zawodowy za nami

[Rozmiar: 18431 bajtów] W naszej szkole podczas sesji jesiennej do egzaminu z CKE przystąpiło 24 słuchaczy kursu kwalifikacyjnego zawodzie rolnik. Egzamin przeprowadzono na terenie Centrum Dydaktycznego w Bogdanowicach. Wszyscy słuchacze kursu, w strojach roboczych, po wcześniejszym instruktażu stanowiskowym i szkoleniu Bhp, P-poż, zmagali się zadaniem, które głównie polegało na przygotowaniu stanowiska w formie igla dla 6 tygodniowego cielęcia. W kolejnym etapie zadania zdający musieli przygotować trzyskładnikowa śrutę oraz pójło dla swojego podopiecznego cielaka. Trzymamy kciuki za pozytywne wyniki, które ujawnią się w ostatnich dniach listopada 2015 roku.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Otwarcie Centrum Dydaktycznego

[Rozmiar: 18431 bajtów] Od wielu już lat obserwujemy w naszym kraju spadek zainteresowania pracą w rolnictwie, które stanowi ważne ogniwo gospodarki narodowej. Efektem stagnacji jest m.in. brak możliwości kształcenia z jednoczesnym poznaniem praktycznej strony wykonywania zawodu.
Dzięki współpracy Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w im. Władysława Szafera Głubczycach oraz firmy Top Farms Głubczyce Sp. z o.o., której profesjonalizm i wielokierunkowość znana jest nie tylko w Polsce, ale również w całej Europie, 8 października 2015 r. zostało otwarte Centrum Doskonalenia Praktyki Rolniczej w miejscowości Bogdanowice - Kolonia.
W uroczystości wzięli udział przedstawiciele władz wojewódzkich, samorządowych oraz firm i instytucji reprezentujących rolnictwo Opolszczyzny. Wśród nich byli: Zbigniewa Ziółko – radny Sejmiku Wojewódzkiego i dyrektor Miejskiego Domu Kultury w Głubczycach, Kazimierz Pyziak – radny Sejmiku Wojewódzkiego i dyrektor Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Głubczycach, Agnieszka Zagola – dyrektorka Agencji Rynku Rolnego w Opolu, Józef Matela – zastępca dyrektora Agencji Nieruchomości Rolnych w Opolu, Józef Kozina – Starosta Głubczyc, Adam Krupa – Burmistrz Głubczyc, przedstawiciele Opolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, Jan Rogala – kierownik Terenowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Głubczycach, Bogusław Górecki – kierownik Głubczyckiego Oddziału Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu, Grażyna Raczek – przedstawiciel Zarządu Oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego, Piotr Pakosz – przedstawiciel NSZZ ”Solidarność”, Jan Górski z Ośrodek Szkolenia Kursowego i Usług Zawodowych w m. Kolonia Mokre, Bogusław Chochowski – dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach, Dorota Wierzba - z-ca dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach, Zofia Bancala - kierownik praktycznej nauki zawodu Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach, Zdzisława Szałagan – dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w latach 1983 – 2002, Marek Curyło – dyrektor punktu handlowego w Bogdanowicach spółki Top Farms Agro, ksiądz Ryszard Polasz – dziekan Dekanatu Głubczyce, ksiądz Andrzej Przybyła – szkolny katecheta, nauczyciele przedmiotów zawodowych oraz młodzież szkolna.
Podczas uroczystego otwarcia Krzysztof Gawęcki – prezes Top Farms Głubczyce Sp. z o.o. podziękował wszystkim, którzy przyczynili się do powstania placówki i podkreślił, jak ważne jest obecnie zachęcenie młodzieży do pracy na roli i ich zaangażowanie w rozwój nowoczesnych gospodarstw, a tym samym produkcji rolniczej. Natomiast dyrektor Bogusław Chochowski zapewnił, że dołoży wszelkich starań, aby Centrum zostało wykorzystane w optymalny sposób, a uczniowie mieli zapewniony wysoki poziom kształcenia zawodowego. Głos zabrała także była dyrektor szkoły Zdzisława Szałagan, która podziękowała inicjatorom przedsięwzięcia za ich trud w powstanie Centrum oraz powrót do kontynuacji praktyk na własnym gospodarstwie, tak jak miało to miejsce wiele lat wcześniej. Następnie delegacja w składzie: Józef Kozina, Adam Krupa, Józef Matela, Bogusław Chochowski oraz Krzysztof Gawęcki dokonali uroczystego przecięcia wstęgi, a ksiądz Andrzej Przybyła poświęcił obiekt.
Po oficjalnej uroczystości zaproszono gości do zwiedzenia wnętrza budynku oraz na poczęstunek – kawę i ciasto, które przygotowały klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności pod czujnym okiem Elżbiety Juszczak i Ewy Wysockiej. Zaproszeni goście zwiedzili także obiekty gospodarcze. Ich uwagę przyciągnął ciekawy sposób zagospodarowania terenu przygotowany przez klasy Technikum Architektury Krajobrazu, którym pomagali opiekunowie – Grzegorz Kosiorowski i Ewelina Kosler. Przedstawiono także projekt zazielenienia terenu wokół budynku, który z czasem upiększy przestrzeń pomiędzy halami produkcyjnymi, warsztatami, bogatym parkiem maszynowym i zapleczem gospodarczym. Obchód po Centrum Doskonalenia Praktyki Rolniczej kontynuował prezes Krzysztof Gawęcki, który zainteresował wszystkich wykorzystaniem nowoczesnych technologii w rolnictwie oraz profesjonalnego sprzętu, z którego podczas praktyk będą korzystać uczniowie. Uroczystość zakończono obiadem w Nowych Gołuszowicach przygotowanym przez firmę „Los Amigos”, której właścicielami są Bogdan Szydłowski i Rafał Zwarycz.
Pomysł na powstania Centrum zrodził się już kilka lat wcześniej. Ideą było stworzenie ośrodka na wzór funkcjonującego dawniej gospodarstwa szkolnego z zabudowaniami, maszynami i sprzętem rolniczym, salą wykładową z wyposażeniem niezbędnym do prowadzenia zajęć dydaktycznych i praktycznych oraz z zapleczem socjalnym, z którego mogliby korzystać uczniowie głubczyckiej szkoły rolniczej. Przewidziano również przeprowadzenie egzaminów zawodowych. Bardzo ważne było także dostosowanie programów nauczania do realizacji zajęć praktycznych. W tym celu odbyło się kilka spotkań roboczych nauczycieli przedmiotów zawodowych z prezesem Top Farms Głubczyce Krzysztofem Gawęckim oraz kierownikiem praktycznej nauki zawodu Zofią Bancala.
Po wielu staraniach, jesienią 2014 roku, udało się uzyskać zgodę Ministerstwa Spraw Wewnętrznych na nabycie ośrodka gospodarczego w Bogdanowicach, co pozwoliło firmie Top Farms Głubczyce ruszyć pełną parą z pracami remontowymi budynku. W nowo oddanym obiekcie uczniowie mają do dyspozycji salę wykładową przystosowaną do prowadzenia zajęć, szatnie, łazienki oraz pomieszczenie socjalne do przygotowywania posiłków.
Zajęcia praktyczne dla uczniów prowadzone są we wszystkich działach produkcji roślinnej i zwierzęcej, a także praktyki zawodowe w zawodach: technik rolnik, technik agrobiznesu, technik architektury krajobrazu i technik turystyki wiejskiej. Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:30 do 14:00 w podziale na grupy – w sumie z Centrum korzysta prawie 70 uczniów. Opiekunami grup są nauczyciele przedmiotów zawodowych: Dorota Curyło, Izabela Korowiecka, Jacek Jakubczyński, Iwona Antosz, Elżbieta Rak, Ewa Cichobłazińska, Ewelina Kosler, Grzegorz Kosiorowski oraz Zofia Bancala – kierownik praktycznej nauki zawodu. Kierownikiem Centrum jest doświadczony pracownik Top Farms Głubczyce Józef Szpak, który koordynuje całokształt działań w ośrodku.
Top Farms Głubczyce Sp. z o o.o. od początku swojej działalności wspierał edukację młodzieży, a zwłaszcza tej, która związana jest z rolnictwem. Dzięki tak wspaniałej inicjatywie powstałe Centrum oferuje uczniom atrakcyjny sposób organizacji zajęć praktycznych, możliwość aktywnego uczestniczenia w procesie produkcji, czego efektem będzie w przyszłości możliwość znalezienia pracy po ukończeniu szkoły średniej. Organizatorzy Centrum Doskonalenia Praktyki Rolniczej w miejscowości Bogdanowice – Kolonia wierzą, że wspólne przedsięwzięcie zapewni stały dopływ młodej, wysoko kwalifikowanej kadry, która będzie zasilać szeregi nie tylko Top Farmsu, ale również innych przedsiębiorstw rolnych naszego regionu.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]














[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Wycieczka do gospodarstwa ekologicznego

[Rozmiar: 18431 bajtów] W dniu 30.09.2015r. kl. II G z prof. E. Juszczak udała się do Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Jabłonowy Sad Państwa Iwony i Jensa Frasek w Szczedrzyku. W ramach warsztatów uczniowie zapoznali się z odwiedzanym gospodarstwem, ogólnymi zasadami obowiązującymi gospodarstwa ekologiczne wraz z zasadami certyfikacji oraz obowiązującymi systemami jakości żywności. Warsztaty odbyły się metodami aktywizującymi oraz wg metodyki stacji. Młodzież została podzielona na grupy i na kilku odpowiednio przygotowanych stacjach podejmowała różne zadania prowadzące do samodzielnego poznania i zagłębienia interesujących w kontekście projektu tematów. Tematem wiodącym była produkcja soku jabłkowego w przydomowej tłoczni soków. Podczas tłoczenia soku dowiedzieliśmy się o zagrożeniach występujących w trakcie produkcji soku, poznaliśmy analizę kosztów i badaliśmy różne soki w laboratorium smakowym. Poznaliśmy również kilka podstawowych ziół i zasady ich stosowania w żywieniu. Spotkanie zakończyliśmy przy ognisku piekąc i degustując kiełbaski.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Spotkanie szkół rolniczych w Jabłoniu

[Rozmiar: 18431 bajtów] 3 października 2015 r w Jabłoniu (woj. lubelskie) odbyło się coroczne spotkanie szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod hasłem: „Rolnictwo ekologiczne i produkty rolne wysokiej jakości przyszłością polskiej wsi – PROW 2014-2020”. Imprezę otworzył pan Tadeusz Nalewajk – wiceminister rolnictwa. Zaprezentowało się 45 szkół z różnymi produktami tradycyjnymi, lokalnymi i regionalnymi. Mogliśmy posmakować potraw charakterystycznych dla różnych regionów naszego kraju. Na stoisku naszej szkoły zaprezentowaliśmy kołocz śląski z różnymi nadzieniami: serowym, makowym i jabłkowym, który upiekła nam Piekarnia Rzepcze. Dzięki firmie NAPUS-OIL z Nasiedla zaprezentowaliśmy oleje głubczyckie tłoczone na zimno: rzepakowy, słonecznikowy i z ostropestu. Pani Bogusława Szpak z gospodarstwa agroturystycznego „Zielone Wzgórze” zrobiła nam ser podpuszczkowy typ gouda o nazwie „Brama Morawska” oraz kilka różnych serowych „smarowidełek”. Prawdziwym hitem naszego stoiska stał się tort gryczany przekładany dżemem z czerwonej porzeczki upieczony przez gospodynie KGW z Zawieszyc – gorąco dziękujemy. W pracowni gastronomicznej pani Elżbieta Juszczak z cukiernikami upiekła anyżki, opolskie ciasteczka ze skwarek i zwykłe kruche ciasteczka. Gości wystawy częstowaliśmy również drożdżowymi pierożkami z nadzieniem z czerwonej kapusty i kapusty kiszonej. Naszą szkołę reprezentowały Ania Paluch i Aneta Rudzińska z klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Agata Rajtak i Karolina Śrutwa z klasy technik turystyki wiejskiej. Młodzieżą opiekowały się panie: Ewa Cichobłazińska i Dorota Wierzba. Na miejsce dowiózł nas pan Lesław Wojtkowski. A nad wszystkim czuwała nasza krówka Hela…

Dla smakoszy podajemy kilka ciekawych przepisów !

Pobierz przepisy >>>>>



[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 31029 bajtów]














Dożynki Gminno-Powiatowe

[Rozmiar: 18431 bajtów] 13.09. 2015 r. w Głubczycach odbyły się Dożynki Gminno-Powiatowe. Ulicą Kochanowskiego do Kościoła Parafialnego przeszedł korowód dożynkowy, a częścią tego korowodu byli uczniowie z ZSCKR - z kl. IIG, IIT i IIIR oraz panie Dorota Wierzba, Zofia Bancala i Elżbieta Juszczak. Nasi uczniowie zaprezentowali się pięknie w strojach charakterystycznych dla zawodów, które reprezentowali, dzięki czemu zwracali na siebie uwagę wszystkich przechodniów. Po uroczystej Mszy Świętej korowód udał się pod miejski ratusz, gdzie nasi uczniowie częstowali uczestników imprezy upieczonymi na zajęciach ciasteczkami.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]










[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]











Narodowe Czytanie "Lalki" B. Prusa

[Rozmiar: 18431 bajtów] Już po raz czwarty Kancelaria prezydenta RP zorganizowała narodowe czytanie, w 2015roku wybrano „Lalkę” Bolesława Prusa. W tym roku nasza szkoła przyłączyła się do tego projektu.
9 września 2015 r. w auli szkoły zgromadzili się uczniowie klas trzecich technikum, którzy wysłuchali fragmentów powieści w interpretacji Oli Ochowicz i Michała Ziółkowskiego z kl. III RA, a także naszych polonistek: mgr Barbary Matolicz, mgr Renaty Korus oraz mgr Janiny Źrebiec. Fragmenty te przyblizyły nieco postacie głównych bohaterów: Stanisława Wokulskiego i Izabeli Łęckiej, ich poglądy na miłość i małżeństwo, a także Ignacego Rzeckiego i jego wspomnienia z pracy w sklepie u Mincla. Po wysłuchaniu interpretacji uczniowie rozwiązywali krótki test, sprawdzający umiejętność uważnego słuchania.
Komentarze uczniów po skończonej imprezie utwierdziły nas w przekonaniu, że warto organizować takie wydarzenia, ponieważ zachęcają one do sięgania po literaturę.

[Rozmiar: 35040 bajtów] [Rozmiar: 31029 bajtów]